1 of 2 konijnen?
Het is leuker en fijner voor konijntjes als ze met zijn tweeën zijn (dat vinden we mensen namelijk meestal ook)
Een gecastreerd rammetje en een voedstertje zijn een ideaal koppeltje. Twee rammetjes en twee voedsters samen gaan altijd ruzie maken. Daarom verkopen we deze niet samen. 
Als je broer en zus, of 2 van bijna dezelfde leeftijd uit onze nestjes aanschaft, dient er bij de ram met 12 à 14 weken een vroege castratie te worden gedaan. Zodat ze samen kunnen blijven. 
Je kunt het beste een konijnendeskundige dierenarts zoeken in je buurt. Je vindt konijnenkundige dierenartsen op de volgende site: https://www.konijnen.nl/nieuw/konijnendokter_ed.php
Als je echt maar 1 konijntje wilt houden dan raden we een ram aan. Rammen zijn meestal iets liever, zeker als je ze castreert. We raden sowieso aan om een ram te laten castreren, hierdoor krijgt hij geen last van zijn hormonen, zoals sproeien en rijden op je voeten. 
Voedsters die alleen leven zonder rammetje kunnen wat nukkig uit de hoek komen, vooral als rond de 5 maanden hun hormonen beginnen op te spelen. En het steriliseren van een voedster is een heftigere operatie voor haar dan een ram castreren. 
Ook als je met een ram begint, kun je dan daarna nog eventueel nadenken om er een voedster bij te nemen.

 

Hooi, kruiden, groenten en brokken
Omdat konijnen in gevangenschap niet hun eigen voedsel bij elkaar kunnen zoeken zijn we daar verantwoordelijk voor. Wat kun je je konijnen nu het beste geven? Dat antwoord is eigenlijk vrij simpel: HOOI, hooi en nog eens hooi.
 
Omdat hooi HET hoofdbestanddeel van de voeding is, moet dit van hele goede kwaliteit zijn. De belangrijkste eigenschappen voor kwalitatief gezond konijnen hooi zijn: stofvrij, diverse typen (zacht en hardere) lange stengels en een diversiteit van grassoorten net als kruiden.
 
Konijnen zijn van nature planteneters; met een mooi woord herbivoren.
info
Dit stamt af van het Latijn: herba = kruid/gras/plant en vorus = etend/eter. We noemen konijnen herbivoren omdat ze alleen grassen, planten en delen van planten zoals bladeren, bloemen, steel, bast, zaden en wortels eten. Konijnen eten naast grassen en planten de eigen blindedarmkeutels op. Dit noem je caecotrofie. 
Konijnen hebben een enorm lang darmstelsel met in verhouding een hele grote blindedarm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Om de darmen in beweging te houden, moeten konijnen gewoon de hele dag door onbeperkt hooi kunnen eten. Kunnen ze dit niet, of te weinig, dan levert dit darmproblemen op. Dat kan variëren van diarree tot het stilliggen van de darmen. Zeker het stilliggen van de darmen kan voor konijnen dodelijk zijn. Een konijn dat een halve dag niet eet, is direct zorgelijk! Als een konijn dan ook geen verse weegbree, paardenbloem of iets dergelijks wil eten adviseren we direct een dierenarts in te schakelen.
De tweede voedselbron voor konijnen is (verse) groenten en kruiden. Deze producten kun je op 2 manieren aanbieden: vers of gedroogd. De voorkeur ligt bij afwisseling in vers en gedroogd en in een diversiteit aan producten voor zowel groenten als kruiden.
Let wel op dat je je konijnen niet te veel vochthoudende groenten en kruiden in 1 keer geeft. Daarom is het het fijnst om gedroogde kruiden te voeren. Te veel vocht kan namelijk ook darmproblemen opleveren; voornamelijk diarree of gasvorming.
Je kunt je voorstellen dat je konijn in bepaalde periodes zoals verharing, ziektes en operaties, schijnzwanger en aankomende winterperiodes extra vitamines nodig heeft voor een optimale gezondheid. Hierbij kunnen kruiden helpen! 5 a 10 % van de voeding van konijnen dient eigenlijk uit kruiden te bestaan! Zelf voer ik al jaren gedroogde groenten, fruit en kruiden. Sinds kort heb ik het ook allemaal te koop, omdat veel mensen die hier een konijntje kochten er ook naar vroegen. 
Gedroogde groenten vlokken en fruit kun je bijvoorbeeld geven als snoepjes of als beloning. Dat is allemaal veel beter dan al die knaagstaven etc. die te koop zijn uit de winkel. Sommige vlokken zoals tarwe en erwten en de fruitstukjes dienen met mate worden gegeven.
Zelf heb ik altijd een bak met een mix van broccoli, erwtenvlokken, wortelvlokken, havervlokken, johannesbrood en peterselie en geef de volwassen konijnen elke dag 1,5 afgestreken eetlepel. De baby’s mogen 1 afgestreken eetlepel. Deze vlokkenmix is hier ook te koop.
Daarnaast krijgen de konijnen om de dag paardenbloembladeren door het hooi heen, zodat ze lekker veel hooi eten. Dit is dus ook een hele handige truc als je konijn maar weinig hooi wilt eten.
Daarbij krijgen mijn konijnen om de dag een ander kruid, zoals appelboomblad, frambozenblad, aardbeienblad, appelboomblad, weegbree, brandnetelblad, berkenblad of ik geef ze groene haver. 
De babykonijntjes groeien hier bij hun moeder op met veel gedroogde kruiden. Op het voerschema wat je ontvangt bij de aankoop van je konijntje staat wat ze gewend zijn. Ook is er de mogelijkheid een basis of luxe junior voerpakket aan te schaffen zodat je de goede manier van voeren zoals wij doen kunnen doorzetten.
Verse groenten
Elke dag krijgen de konijnen ook verse groenten. De baby’s zijn bij ons witlof en wortel eten gewend. Je kunt dit na het ophalen van het konijntje ook al meteen met kleine stukjes voeren. De eerste 4 weken raad ik aan geen ander groenvoer te voeren, daarna kun je rustig beginnen met andere groenten te voeren. Begin dan altijd met kleine stukjes (ter grootte van een postzegel). Ik zou er voor kiezen enkele groenten te voeren die je zelf ook vaak eet, daar je dit vaak in huis hebt en de konijntjes en hun darmpjes er aan gewend raken. Als je 1 maal per maand 1 soort groenvoer geeft dan moeten de darmen van het konijntje daar steeds weer aan wennen en dit is heel slecht en kunnen ze eerder aan de diarree gaan.
Enkele groenten die je bijvoorbeeld ook nog kunt voeren zijn: broccoli, andijvie, paprika, radijs, bleekselderij, boerenkool, courgette, knolselderij.
Als derde staan brokken op het menu. Een konijn mag per dag 25 gram per kilogram lichaamsgewicht. En ook de kleintjes die verhuizen en die dus in opgroei zijn mogen 25 gram brokken per dag. Het beste is ze ’s morgens 15 gram te geven, zodat ze gedurende de dag goed hooi en kruiden eten en ’s avonds geef je dan nog de andere 10 gram. 
Ik zelf voer havens voer. Mocht je ander voer gaan geven, dan meng je de eerste dagen mijn meegegeven zakje havens voer met de brokken van je, zodat de overgang voor de darmen bij het konijntje geleidelijk gaat.
Het voer, de verschillende gedroogde groenten, fruit en kruiden zijn hier allemaal los te koop. Maar omdat ik graag zie dat mijn nakomelingen krijgen wat goed voor ze is, heb ik enkele pakketten met korting samengesteld, die vindt je onderaan de pagina. Of kom naar www.bunnysweets.nl en bekijk alles wat we te koop hebben.
Water
Zorg dat je konijn elke dag vers, schoon water krijgt!
Lik en knaagstenen
Deze kunnen blaasproblemen, zoals blaasstenen geven. Geef deze daarom niet!
Bij het ophalen van je konijntje zal ik een informatieve folder meegeven over de verzorging van konijnen. Wil je nog meer informatie lezen over konijnen, hun verzorging en hun gedrag, dan verwijs ik je door naar de site van www.konijnen.nl
Hier vind je thema’s zoals:
Aanschaf en verzorging
Gedrag en omgang
Medisch en ziekten
Welke spullen heb je nodig voor het gaan houden van een konijn(tjes):
 – Traliekooi van 1.20 cm voor binnen met eventueel ren of losloop mogelijkheid of buitenhok met ren.
(We hebben eventueel traliekooien te koop van het merk Imac. In de kleur blauw, afmetingen 1.20 × 60 × 45.5 voor:  klik hier.
Geef wel van ruim voor het ophalen van je konijntje aan als je hier een hok wilt aanschaffen, dan houden we hier rekening mee dat er 1 voor je is als je het konijntje ophaalt)
– Drinkfles
– Etensbak
– Hooi bal of Hooi zak
– Bodembedekking zaagsel, vlas of hennepvezel
– Stro (is alleen nodig als je konijn buiten komt te zitten en alleen in de herfst en wintermaanden)
– Toilet (de vierkante zijn het fijnste, en zijn ze hier gewend)
– Houtkorrels of Back-2-nature voor in het toilet
– Transport box om het konijn in de auto te vervoeren
– Wilgenbrug en/of wilgentakjes
– Speeltjes
– Brokken
– Gedroogde kruiden
Bovenstaande producten zijn allemaal op voorraad en bij ons te koop (behalve zaagsel). Vraag gerust naar de mogelijkheden of kijk op onze site www.bunnysweets.nl wat we allemaal te koop hebben.
Ik heb enkele starter pakketten met korting samengesteld, het zou fijn zijn als je vooraf aan geeft welke je eventueel wilt aanschaffen, dan zorg ik dat het klaar staat als je je konijntje ophaalt.
Basispakket voer, gedroogde groenten en kruiden
Met dit pakket heb je alles aan voeding wat je konijntje nodig heeft in huis om een goede start te maken, het is ongeveer voor 80 dagen voor 1 konijntje.
Emmer met 2 kilo havensvoer
Bak 700 gram mix vlokken
500 gram junior kruidenmix
Paardenbloemblad 150 gram
Weegbree 100 gram
Groene haver 100 gram
Appelchips 75 gram
Dit pakket kost: klik hier
basispakket
luxe voer en snoepjes
Starterspakket voor 1 konijn
Drinkfles 320 ml
Etensbak (is nu wit met zwarte driehoekjes, anders als op foto)
Hooi bal
Nagelknipschaartje
2 Zakken kruidenhooi
Toilet (keuze voor blauw, roze of grijs mits voorradig)
Back-2-nature voor in het toilet
200 gram Lijnzaadbrokjes
Dit pakket kost: klik hier 
Speel en snoepjes pakket
Appelsnacks
Wilgentunnel
Grassy wortel speeltje
Potje met ronde snoepjes
3 Speelballen
Halterspeeltje
Knaag kruidenpotje
My little sweetheart paardenbloemsnoepjes (zonder toegevoegde suikers, conserveermiddelen en kleurstoffen)
Dit pakket kost: klik hier
speel en snoepjes pakket
imac konijnenkooi
Imac Konijnenkooi Easy Blauw 120 x 60 x 46,5 cm
BIJ ONS TE KOOP VOOR: klik hier
Geef 4 weken voor het ophalen van je konijntje aan of je dit hok erbij wil.
Tips om je (jonge) konijntje zindelijk te maken:
🐰 Koop een goed en groot toilet, ook voor als je konijntje dadelijk volwassen is. Zelf vind ik het rechthoekige toilet veel fijner dan de driehoek toilet. Bij de driehoek toilet plassen ze er vaak naast.
🐰 Gebruik in je toilet een andere bodembedekking dan in de rest het hok. Ik gebruik zelf bij de meeste houtkorrels en soms back 2 nature.
leuke mandjes
🐰 Je kunt ook kiezen om tijdelijk, nu het mooi weer is, of als je konijntje binnen verblijft, het konijntje een mandje i.p.v. bodembedekking te geven en alleen het toilet. Je konijntje zal dan eerder geneigd zijn op het toilet zijn behoefte te doen.
🐰 Plaats boven het toilet de hooizak, hooi bal of hooiruif met daarin hooi en kruiden. Konijntjes eten en poepen graag tegelijk.
🐰 Ben consequent in het steeds weghalen van plasjes en drolletjes die naast het toilet worden gedaan, maak plasplekken schoon met schoonmaakazijn en/of dettol
(Leuke mandjes en hooizakjes zijn hier ook te koop op www.bunnysweets.nl )
Translate »